Nynke Neijzen

In De Firma Intimidatie en Bedrog beschrijft de auteur haar ervaringen in het eerste jaar van de opleiding tot ‘PRI-therapeut’. Weloverwogen en na een veelbelovende en goed georganiseerde introductiedag besluit ze te starten met deze bij voorbaat dure opleiding. De beloftes blijken van korte duur, al in de eerste opleidingsweek wordt er niets van waargemaakt. Integendeel, het eerste schijnbaar warme onthaal blijkt een façade en de bijkomende kosten lopen vanaf dag één op. Ook blijkt al snel dat vertrouwelijke informatie uit de intensieve (verplichte) leertherapie van de deelnemers breed wordt gedeeld in de organisatie en wordt ingezet om te intimideren en te kleineren.

De ervaringen van de auteur staan helaas niet op zichzelf in deze groep therapeuten. Verdeel- en heersmethoden, gaslighting, intimidatie, leugens en nare aantijgingen tegen deelnemers en therapeuten zijn eerder regel dan uitzondering. Manipulatie en psychische terreur heeft in deze organisatie geleid tot een vergaande angstcultuur in een dwingend, op macht en geldbelust systeem dat alleen in zichzelf gelooft.

Het boek geeft een zeer heldere inkijk in (aantoonbaar) werkelijk gebeurde, zeer ontluisterde praktijken binnen een therapeutenopleiding. Het boek is zo geschreven dat de lezer er, aan de hand van Wietskes ervaringen als het ware wordt ingezogen. Steeds weer vraag je je als lezer af hoe ver dit gaat. Het boek is een pageturner en schijnbaar moeiteloos geschreven, maar laten we niet vergeten dat dergelijke praktijken vooral trauma veroorzaakt in plaats van dat geleerd wordt hoe trauma te behandelen.

Laat het boek een waarschuwing zijn dat iedere groep, of het nu een opleiding is of een andere groep met een gezamenlijk doel en waarin het persoonlijke proces van deelnemers centraal staat, aan de hand van een manipulatieve ‘alwetende’ leiding, los van de inhoud kan uitgroeien tot een sekte en/of tot een organisatie waarin grensoverschrijdend gedrag een vanzelfsprekendheid is.

De Firma Intimidatie en Bedrog is een aanrader!

Nynke Neijzen is psycholoog en traumatherapeut
Specialist in behandeling van trauma door psychisch geweld en narcisme en ervaringsdeskundige.