Rozemarijn Dols

Toxic at the top! De manipulatieve kracht van een goeroe.

Ook ik heb het boek 'De Firma Intimidatie en Bedrog' in één ruk uitgelezen. Ik heb respect voor de openhartigheid van de auteur, waarbij zij zichzelf zeker niet spaart. Het is goed en toegankelijk geschreven. Ik viel van de ene verbazing in de andere.

Wat ik vooral ongelofelijk vind is dat een groep van slimme, volwassen mensen na een hoop geld betaald te hebben, zich zo door een assistent van Ingeborg laat afblaffen, vernederen en manipuleren. Zo zie je hoe sterk groepsdruk is en hoe mindblowing de manipulatie van de PRI-goeroe kan zijn, waardoor deelnemers bijna letterlijk bezwijken. Weerzinwekkend vond ik het verhaal rond de dochter van Ingeborg Bosch. Een dochter die zij zelf min of meer slachtoffert, waarbij de groep cursisten - die voor zichzelf opkwam omdat de manier van het introduceren van de dochter onzorgvuldig verliep - een gigantisch schuldgevoel werd aangepraat. Ze zouden niet empathisch en onmenselijk zijn en werden vergeleken met Nazi-figuren uit de Tweede Wereldoorlog. Stuitender kan haast niet.

Ik heb in hetzelfde jaar als Ingeborg Bosch psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Zij was in mijn ogen succesvol en mediageniek. Zij heeft na haar studie op TV een Teleac-cursus verzorgd en later met Fons van de Poel ook Tv-programma’s verzorgd waarbij bekende mensen op de 'divan' werden gelegd. Kortom een pad naar roem. Maar ik vermoed dat zij langzaam maar zeker is gaan geloven in haar eigen goddelijkheid, zich onaantastbaar waant, zich omringt met een bewierokende hofhouding en ook nog geweldig aan zelfpromotie weet te doen. Denk aan het incident met het vakblad De Psycholoog waarbij zoveel fans werden geronseld om haar te nomineren voor een prijs, dat het wel heel verdacht werd voor de jury. Narcisten omringen zich met dienaren en mensen die ze kunnen gebruiken of exploiteren. En wat gebeurt er met deelnemers met kritische opmerkingen? Zij worden gedurende de opleiding vakkundig geëlimineerd. Ik noem dat de matrix; alles wat je aan op- en aanmerkingen hebt wordt vertaald naar ‘afweer’. Kortom, nergens wordt inhoudelijk op ingegaan, maar mensen wordt de mond gesnoerd door je hen op te zadelen met steeds weer nieuwe persoonlijke leerdoelen.

Als je ontsporende goeroes bestudeert (zie het boek 'Reuzen op lemen voeten' van Anthony Storr, het artikel ‘Het riskante pad van leraar en leerling’ van Andre van de Braak of ‘Goeroes’ van Stine Jensen), kom je steeds dezelfde wetmatigheden tegen.

We zouden echt beter gewaarschuwd moeten zijn om ons te wapenen tegen dit soort toxische leiders van een zekere 'bewustzijnsleer'.

Kortom, ‘De Firma Intimidatie en Bedrog’ is verplichte literatuur!

Rozemarijn Dols is Adviseur, Trainer, (Team)coach en auteur