Dianne 🖋️

Onwaarschijnlijk krachtig hoe de auteur haar ervaringen beschrijft. Ik was in een luttele seconde weer daar, bij de driedaagse PRI-introductiecursus in het midden van het land, waar Ingeborg Bosch, de grondlegster aanwezig zou zijn. Het feit dat ze er niet was, werd als huishoudelijke mededeling afgedaan, vrijwel iedereen slikte het voor zoete koek. Ik benoemde mijn verbazing, zeker in relatie tot PRI en de ‘vrije keuze’ die juist vanuit dat gedachtegoed wordt gepropageerd. Ik had graag zelf willen kiezen of ik ook zonder de aanwezigheid van Ingeborg Bosch zou willen deelnemen, zeker voor dat hoge bedrag. Er werd gelijk korte metten gemaakt met mijn ‘kritiek’, het werd afgedaan als ‘afweer’. Het zou gaan over mijn thema met geld, met autoriteit enzovoorts… Vraag me niet hoe of waarom, maar ik ben die dagen gebleven, ergens toch wat in verwarring gebracht. Nu weet ik dat ik toen al in een mindfuck zat.

Ik aanschouwde die dagen de manier waarop met ‘mensen in nood’ omgegaan werd, hoe ze plenair volledig afgebroken werden en letterlijk en figuurlijk over de grond kropen. En juist dat waren de mensen die na deze driedaagse gretig intekenden voor de opleiding. Gelukkig heb ik indertijd ondanks de mindfuck vertrouwd op mijn intuïtie en ben niet verdergegaan met PRI maar ik houd, zeker na het lezen van dit boek mijn hart vast voor de mensen die doorgingen.

Laten we omkijken naar onszelf en naar elkaar en dergelijke praktijken nooit, maar dan ook nooit goedpraten. Dank Wietske dat je het lef hebt hierin voorop te gaan!